It-support direkt växer och kan bli en nationell tjänst

It-support direkt fortsätter under 2012 i de kommuner som varit engagerade i försöksverksamheten. Genom projektet erbjuds äldre och personer med funktionsnedsättning hjälp via telefon med hantering av bland annat datorn, mobiltelefonen, tv:n och elektronik i hemmet. Beslutet innebär en ökad möjlighet för att It-support direkt blir en framtida nationell tjänst.

It-support direkt, har sitt ursprung i projektet "Direktassistans". Direktassistans finansierades av Allmänna arvsfonden.


Ett demokratiskt verktyg 
Flera intressenter använder Direktassistans. Bland dessa hittar vi Allmänna Reklamationsnämnden, Strömstads, Tjörns, Kalix' och Ovanåkers kommuner, samt Barnombudsmannen,  Armémuseum, Flygvapenmuseum, Valmyndigheten, Neurologiskt Handikappades Riksförbund och Post och Telestyrelsen. 

TalHandikappades riksFörening och Hjälpmedelsinstitutet bedrev under en tvåårsperiod tillsammans med Afasiförbundet, Föreningen JAG, Redacentret Lindah och TeleTal projektetet Direktassistans. Direktassistans har därefter fortsatt, främst i och med information via Callcentret för tjänsten.

Projektidé
Det finns ett stort behov av en IT-support/helpdesk som är utformad för att assistera personer med olika former av funktionshinder. Projektet bygger på att via Internet ge brukaren assistans med exempelvis att läsa hemsidor, skriva/läsa e-post, chatta, fylla i blanketter och hitta information på hemsidor som öppnas automatiskt i brukarens dator. Samtliga funktioner görs av en riktig människa i dialog med brukaren, i realtid.

Hur gör man?

För att etablera kontakt med Direktassistans klickar brukaren till exempel på en bildlänk upplagd på en hemsida vilket resulterar i att Direktassistans uppmärksammar att någon efterfrågar hjälp. Dialog etableras. Hjälpen kan ges direkt tillsammans med ljud- och bildkommunikation. 

Vill Du prova Direktassistans under en period?

Ring Callcenter för Direktassistans, 
0520 - 808 00, 
eller skriv till oss på 
info@direktassistans.se
, för mer information.
                            T


© Direktassistans 2004.

Speech generator powered by:
Klicka på den här bilden kommer Du till Insipios hemsida.